Moldova - Lituania din perspectiva unei cooperări ştiinţifice

Pe parcursul ultimului an s-au intensificat contactele moldo-lituaniene în vederea stabilirii unui cadru contractual dintre Academia de ?tiin?e a Moldovei ?i Academia de ?tiin?e a Lituaniei. În acest sens este relevant? întîlnirea, erectile din 19 martie 2008, dintre acad. Gheorghe Duca, pre?edintele A.?.M., ?i dr. Vytautas Zalys, ambasador al Republicii Lituania în Republica Moldova, care s-a desf??urat în Sala de Protocol a A.?.M. 

Acad. Gheorghe DUCA l-a informat pe diplomatul lituanian cu privire la schimbările ce-au avut loc în ultimii patru ani în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, specificînd reforma în sfera ştiinţei şi inovării, potenţialul ştiinţific din ţară: trecut şi prezent, direcţiile prioritare de dezvoltare a cercetării în Republica Moldova, finanţarea lor în baza Acordului de Parteneriat dintre A.Ş.M. şi Guvern etc. Totodată, preşedintele A.Ş.M. s-a arătat interesat de parcurile tehnologice care se dezvoltă cu succes în Lituania pe parcurs de un deceniu şi ceva şi care deja influenţează efectiv evoluţia economică a ţării; de pregătirea cadrelor ştiinţifice în acest stat baltic, unde există structurile, pe care A.Ş.M. abia le creează – liceul academic şi universitatea academică; de activitatea Reprezentanţei tehnico-ştiinţifice a Lituaniei la Bruxeless ce atrage investiţii străine din diverse structuri europene în ţara sa. Această experienţa a balticilor ar fi foarte utilă şi implementată în cadrul Centrului de proiecte internaţionale al A.Ş.M, deschiderea căruia ţine de un viitor apropiat.

Vytautas Zalys, doctor în istoria relaţiilor internaţionale, diplomat din 1993, dar care şi-a început cariera de cercetător în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Lituaniei, percepe în detalii aceste probleme şi şi-a arătat simpatia şi disponibilitatea de a contribui la stabilirea unor relaţii de colaborare dintre cercetătorii celor două state, culminîd cu semnarea în anul curent a Acordului bilateral de cooperare tehnico-ştiinţifică dintre Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia de Ştiinţe a Lituaniei.

Find us on Facebook
Follow us on Twitter
Follow us on Linkedin
Subscribe to our RSS
Contact Us